sukellus.info

sukellus.info -etusivulle ja
sukellusdokumenttien hakemistoon
[an error occurred while processing this directive]


  [in English English ]
Deko-/stagesäiliön oikeaoppinen kokoaminen
[Suurenna kuva]

Deko-, stage-, pony- ja puvuntäyttösäiliöt: sukeltaminen, käyttö ja kokoaminen

 

Laatinut ja copyright: Matti Anttila. Kopioiminen, lainaaminen tms. kielletty ilman kirjallista lupaa.
(linkittäminen toki sallittu :-) )
Kommentit: . Päivitettu 5.3.2002.

Mikäli lukija tietää lisätietoja tai korjauksia tälle sivulle, otan tiedot kiitollisena vastaan.

Kaksi dekopulloa (Alu 7 ltr/200 bar happi ja 7 ltr/200 bar EAN50) sekä yksi stagepullo (Alu 10 ltr/200bar EANx)
[Suurenna kuva]

Sisällysluettelo:

 1.  Mikä tämän sivun tarkoitus on?
 2.  Mikä on dekopullo/-säiliö?
 3.  Mikä on stagepullo/-säiliö?
 4.  Mikä on ponypullo/-säiliö?
 5.  Mikä on argonpullo/-säiliö tai puvuntäyttösäiliö?
 6.  Deko-/stagepullon kokoaminen
 7.  Huomioitavaa täytöstä
 8.  Huomioitavaa käytöstä
 9.  Mistä saa koulutusta?

!   Varoitus:

Laitesukeltaminen on turvallinen harrastus, mutta ilman oikeaa koulutusta, sukellustaitojen ylläpitoa ja sääntöjen sekä ohjeiden noudattamista voit asettaa itsesi ja sukellusparisi vaaratilanteeseen. Ota huomioon, että vaikka omaisit kuinka korkean koulutuksen, on aina olemassa sukelluksia jotka ovat taitojesi ja valmiutesi ulottumattomissa. Ellei sinulla ole riittävää koulutusta esim. dekompressiosukeltamiseen tai kaasunvaihtoon veden alla, älä tee niin.

Kirjoittaja ei ota mitään vastuuta tämän tekstin oikeellisuudesta tai sen käyttämisestä ojeena/oppaana sukeltamiseen.


Sisältö:


1. Mikä tämän sivun tarkoitus on?

Tälle sivulle on koottu tietoa deko-, stage-, pony- ja puvuntäyttösäiliöiden käytöstä. Tämän sivun tarkoitus EI OLE kannustaa ketään tekemää taitojaan ja koulutustaan vaativampia sukelluksia. Koulutuksen hankkimisesta on aina hyötyä. Katso kohta 9.


2. Mikä on dekopullo/-säiliö?

"Dekopullo" on dekompressiossa hengitettävän (deko)kaasun säiliö, normaalisti 5-10-litrainen alumiinipullo, jossa on rikastettua ilmaa tai happea. Dekompressiokaasujen käyttö vaatii nitrox- ja happikertymätaulukoiden hyvää osaamista ja kaasunvaihtotekniikan hallintaa sen lisäksi, että kykenee sukeltamaan ylimääräisen säiliön kanssa. Suomessa tähän saa opetusta esim. IANTD Advanced EANx Diver -kurssilta ylöspäin tai DSAT Tec Deep Diver -kurssilta.

Säiliö on mielellään alumiininen, yleensä 4-10-litrainen tilavuudeltaan.

dekopullo
Dekopullo: alumiinia, 7 ltr 200 bar, happipuhdistettu ja hapelle dedikoitu.


3. Mikä on stagepullo/-säiliö?

Stagepullojen avulla kasvatetaan mukana olevaa kaasumäärää (esim. ilma, nitrox ja trimix). Lisätyn kaasumäärän oikea hallinta ja stagepullojen käyttö vaativat sukeltajalta erityistä koulutusta. Stagepulloja käyttävät yleensä kokeneet tekniikka- ja luolasukeltajat. Ulkonäöltään stagepullo on yleensä dekompressiokaasusäiliön näköinen. Poikkeavaa ulkonäössä on yleensä vain merkinnät ja koko. Stagepullot ovat harvoin dedikoituja vain yhdelle tietylle kaasulle, kuten happisäiliö ja EAN50-dekokaasusäiliö. Näinollen siinä ei yleensä ole yhtä isoin ja selkein merkein MOD-lukemaa, mutta siitä tulee toki löytyä kaikki kaasun sisältö-, MOD- ja täyttötiedot esim. kylkitarrasta. Aina toki parempi (ja turvallisempi), mikäli stagepullossakin MOD on maalattu selvästi kylkeen. Nimi on syytä olla kuten dekosäiliössäkin. Stagepullot ovat yleensä myös hieman dekosäiliöitä suurempia kooltaan. Kuvan pullo on 10-litrainen, kun taas esim. kirjoittajan dekosäiliöt ovat 7-litraisia.

Esimerkkisekenaario:
Sukellus aloitetaan stagepullolla. Kun siitä on kolmannes hengitetty, siirrytään käyttämään tuplapulloja selästä. Kun niistä on kolmannes hengitetty, aloitetaan paluu. Kun kaasua selkäpulloissa on jäljellä kolmannes, siirrytään stagepullon käyttöön, josta hengitetään toinen kolmannes. Kahdella tai useammalla stagepullolla homma on jo hieman monimutkaisempaa.
Huomaa, että stagepullon käyttö vaatii tarkkoja kaasun kulutuslaskelmia, ja edellinen esimerkki ei sovellu kaikkiin sukellustilanteisiin! Parhaimman opetuksen saat aina käymällä kurssin, jossa kouluttajasi näyttää sinulle asiat kädestä pitäen.


stagepullo
Stagepullo. Alumiinia, 10 ltr 200 bar.


4. Mikä on ponypullo/-säiliö?

Ponypullo on pääsäiliötä pienempi säiliö, johon on kiinnitetty vara-annostajan paineenalentaja. Ilman loppumistilanteessa sukeltaja voi turvautua omaan vara-annostajaansa, eikä välttämättä tarvitse parinsa vara-annostajaa. Ponypullo on siis omavaraisempi systeemi kuin tavallinen yksipulloinen laite, jossa molemmat annostajat ovat kiinni.

Haittapuolina on hinta ja monimutkaisempi (huolto, massa tms.) laite.

ponypullo
Pääsäiliön oikealla puolella on pienempi ponypullo kiinni.


5. Mikä on argonpullo/-säiliö tai puvuntäyttösäiliö?

Puvuntäyttösäiliö on nimensä mukaisesti säiliö, jossa on puvun täyttämiseen tarkoitettua kaasua. Yleensä tämä kaasu on argonia, joka johtaa ilmaa huonommin lämpöä pitäen sukeltajan pidempään lämpimänä. Argonia käyttävät yleensä pitkiä sukelluksia tekevät sukeltajat, joilla tulisi muuten kylmä, tai esim. talvisukeltajat. Trimix-hengityskaasua käytettäessä on käytettävä jotakin muuta kaasua kuin trimixiä puvuntäyttöön, koska hengityskaasun helium johtaa lämpöä erinomaisen hyvin jäähdyttäen nopeasti sukeltajaa. Tällöin käytetäänkin yleensä argonia.

Argonpullo on yleensä 1-4-litrainen 200 bar säiliö, joka sijoitetaan tuplapullojen viereen. Venttiili sijoitetaan alaspäin, jotta se on mahdollista sulkea kädellään tarvittaessa. Paineenalentajassa on kiinni puvuntäyttöletkun lisäksi yleensä pieni nappimallinen painemittari, sekä ylipaineventtiili, mikä estää puvuntäyttöletkun repeämisen alentajan jäätymistilanteessa.

Hitsauksessa käytetty argon (suojakaasuna) ei välttättä sovi puvuntäyttökaasuksi, koska se saattaa sisältää hiilidioksidia (CO2), joka yhdessä ihon hien kanssa muodostaa hiilihappoa. Tämä saattaa ärsyttää ihoa ja syövyttää aluspukua.

argon-puvuntäyttösäiliö reguineen
Argonpullo (alumiininen 1,5 ltr * 200 bar).


6. Deko-/stagepullon kokoaminen

Säiliön sisältäessä vahvaa nitrox-seosta tulee sen olla happipuhdistettu. Monet pitävät tätä hapen rajaa EAN40-seoksessa, jotkut taas jopa EAN22-seoksessa (eli mikä vain vahvempi kuin ilma).
Säiliön tulee siis olla puhdas mahdollisista rasvoista/öljyistä tms. lioista, jotka voivat aiheuttaa palo-/räjähdysvaaran täytön yhteydessä.

Säiliössä on myös syytä olla oikeat merkinnät kaasun sisällön mukaisesti (MOD raja). Sen lisäksi siinä tulee olla käyttäjän nimi, jotta sitä pohjasta otettaessa ei sekoita muiden säiliöihin. Katso oikeat merkintätavat GUE:n sivuilta osoitteesta: http://www.gue.com/equipment/tanks-5.shtml.

Merkintöjen jälkeen säiliöön kiinnitetään hihna, jossa on kiinnitysklipsit. Huomaa, että klipsejä ei saa kiinnittää metalli-metalli-sidoksella, vaan välissä tulee olla narua, jonka voi tarvittaessa katkaista puukolla. Klipsien on parempi olla ruostumatonta terästä ja riittävän suuria kooltaan, jotta niitä voi käsitellä helposti veden alla. Älä käytä "suicide clipsejä": http://www.gue.com/equipment/attachment.shtml. Hihna kiinnitetään "putkiklemmari"-kiristimellä, jonka voi peittää vielä esim. auton sisäkumin kumirenkaalla välttääkseen kiristimen hinkkaamista kuivapukua vasten.

Regulaattori tulee myös olla happipuhdas, mikäli käytetään vahvoja nitrox-seoksia. Painemittarin letku on hyvä olla lyhyt (kuvassa). DIN-kierteiset regut ovat parempia kuin sankaregut, koska ne eivät paineiden vahingossa purkautuessa käytön välissä löysene ja päästä vettä reguun.

Kurssin alussa tutustutaan kokoamiseen tarkemmin.

dekopullon varusteet
Kuva yllä: dekopullon kokoamiseen tarvittavat varusteet.

Kuva oikealla: remmi koottuna ja asentamattomana.

dekopullon varusteet


7. Huomioitavaa täytöstä

Stagepullossa harvoin on kovin vahvaa nitrox-seosta (ainakaan yli 40%). Dekopulloissa on yleensä nitroxia (EAN40 ylöspäin) tai happea. Nitroxin sekoittamiseen ja happitäyttöihin pitää olla asianmukainen koulutus (ja mahdollisesti täyttöluvat). Parhaiten täytöt saa sukellusliikkeestä, jolla on asianmukainen täyttöasema. Happitäytöissä on aina olemassa palo- ja räjähdysvaara!

Argonpulloa on vaikeahko täyttää kaupallisissa liikkeissä. Monilla onkin iso varastopullo, josta voi juoksuttaa whip-letkulla kaasua argonpulloonsa.

Trimix-täytöt tms. vaativat asiantuntemusta ja koulutusta. Nämä tehdään joko osapainemenetelmällä tai syöttämällä kompressoriin haluttua kaasuseosta.


8. Huomioitavaa käytöstä

Veteen meno:

Jättiaskeleet tms. loikat ovat raskaassa pullolastissa olevalle sukeltajalle hieman kyseenalainen tapa siirtyä veteen. Jos mahdollista, niin säästä itseäsi ja varusteitasi, ja mene ensin veteen ja ota pullot vastaan sukellusparisi tms. antamana, tai pistä pullot ensin veteen (kiinnitettyinä esim. naruun, kts. kuva oikealla) ja pue ne päällesi vasta vedessä.

väärä veteenmenotapa
Kuva yllä: Ei näin...
pullojen säilytystä ennen sukellusta
Kuva yllä: .. vaan pullot ensin veteen, josta ne haetaan kun on päästy itse veteen kellumaan!

Pullon sijoitus:

Deko- ja stagesäiliötä on tapana pitää yleensä vasemmalla kyljellä. Oikea puoli on "varattu" lampun akkukotelolle ja skootterin jättämälle virtaukselle. Vaikka useimmiten (ainakin Suomessa) sukelletaankin ilman skootteria, on hyvä opetella pitämään pullot oikeaoppisesti. Sukelluksen alussa saattaa tuntua, että mahdollisesti mukana olevat stage- ja dekopullot vievät paljon tilaa kyljeltä, mutta niitä harvoin kuljetetaan mukana koko sukelluksen aikana. Kurssilla opit oikeat protokollat pullojen kuljettamiseen ja jättämiseen sekä takaisin keräämiseen.

väärä sukelluksen aloitustapa
Kuva yllä: Ei näin... :-)
dekopullo vasemmalla puolella
Kuva yllä: .. vaan näin aloitetaan sukellus!


9. Mistä saa koulutusta?

Suomessa koulutusta dekompressiosäiliöiden käyttöön annetaan ainakin seuraavilla kursseilla:

IANTD:
Advanced Nitrox Diver, Technical Diver, Normoxic Trimix Diver ja Trimix Diver -kursseilla.

DSAT:
DSAT Tec Deep Diver-kurssi.

TDI:
Advanced Nitrox Diver, Decompression Procedures Diver, Extended Range Diver, Entry Level Trimix Diver ja Advanced Trimix Diver -kurssi.

Ulkomailta löytyy lukuisia koulutusjärjestöjä, jotka kouluttavat dekompressiokaasusäiliöiden käyttöön.
Edellisten järjestöjen lisäksi mm. GUE (http://www.gue.com).


Alkuun